BLOGS

Pim Pam Petten in de rijkskantoren

In het woonzorgcentrum van mijn moeder werd Pim Pam Pet gespeeld. In dit spelletje trekt een spelleider steeds een opdrachtkaartje van een stapel, bijvoorbeeld ‘een acteur of actrice’, ‘een liefhebberij’ of ‘een spreekwoord of gezegde’. De spelleider draait vervolgens aan de oranje Pim Pam Pet-draaischijf en met de letter die tevoorschijn komt moeten de spelers een woord maken.

Lees meer

Poëzie als daad, of de kunst van het richting vragen

Dit blog is een liefdesverklaring aan poëzie. Ik hoop dat het de drempel voor poëzie een beetje verlaagt.

Lees meer

Nieuw leiderschap

Het moet maar eens uit zijn met onoprecht leiderschap, vindt Ramsey Nasr. Zijn boek ‘De Fundamenten’, waarin hij zijn stelling uitwerkt, was in 2021 na een week al aan zijn vijfde druk toe: zijn oproep vond gehoor. Net als voor hem, en voor vele andere burgers, was twee jaar geleden ook voor mijn moeder al de maat vol. Stemde ze eerst nog uit medelijden op de VVD omdat Rutte het zo zwaar had, nu heeft hij het definitief verbruid. ‘Nooit meer!’ roept ze strijdbaar. Voor haar is het ‘game over’. Ik realiseerde me opeens dat ik lang geleden getuige was van het begin van dit spel ...

Lees meer

Authenticiteit oefenen

In Roma gaat de huishoudelijke hulp Cleo in een buitenwijk van Mexico op zoek naar de man van wie ze ongewenst zwanger is. Ze komt terecht op een veld waar honderden mannen aan het trainen zijn in vechtsport. Toevallig komt net op dat moment een grootmeester onverwachts een demonstratie geven. De mannen reageren vol ontzag. Maar wanneer hij, als ultiem bewijs van zijn kracht, geblinddoekt op één been met zijn armen omhoog gaat balanceren, slaat de verwarring toe. Hoezo kracht, hoezo snelheid, hoezo vechten?

Lees meer

Vier persoonlijkheden, één doel

Conflict. Verdriet. Twijfel. Onzekerheid. Angst. Onrust. Blijdschap. Vriendschap. Saamhorigheid. Vier persoonlijkheden. Eén doel. Met deze ingrediënten maakte Emilio Estevez in 2012 de film The Way, met zijn vader (Martin Sheen) als Tom in de hoofdrol. Ook al is de setting ‘onzakelijk’, de film biedt een prachtig handvat om stil te staan bij emoties die ook in en om het werk altijd een rol spelen. Ik keek The Way met een groep senior professionals en leiders die met elkaar op reis waren. Dit blog eindigt met hun lessen en tips naar aanleiding van de film.

Lees meer