Ander wit

Soms voel je aan je water dat een grote verandering op handen is. Je kunt het alleen nog niet goed omschrijven. In het gedicht ‘Ander wit’ probeer ik het toch. 

‘Ik heb gedroomd van sneeuw’ zei een collega terloops en ik verraste haar geloof ik met mijn enthousiaste reactie. Niet alleen omdat sneeuw zo onwaarschijnlijk puur, schoon en stil is, maar ook omdat – gevalletje van beroepsdeformatie – er direct betekenisvolle filmfragmenten met sneeuw in mij opkwamen. Prinses Elsa die zichzelf in Frozen afzondert in haar ijspaleis op een hoge berg. De zoon die in The Ballad of Narayama zijn moeder wegbrengt om haar alleen op de berg in de sneeuw te laten wachten op haar dood. De scène in Dead Poets Society waarin scholier Todd de sneeuw in rent in scherpe rouw over zijn overleden vriend. ‘Laat hem maar’ zegt een van zijn vrienden. Hoe wijs. Laat hem maar even alleen, we wachten op hem.

Sneeuw staat voor de afzondering en eenzaamheid die hoort bij een wezenlijke persoonlijke transformatie. Het nieuwe is nog verborgen, je weet niet precies wat het is. Je voelt in alles dat een grote verandering er onvermijdelijk aan komt, maar je kunt het nog niet onder woorden brengen. 

Toch probeer ik dat in het gedicht ‘Ander wit. Het ontstond tijdens een winterwandeling in Zwitserland. Een sneeuwgedicht, opgedragen aan iedereen die staat voor een grote verandering of er al midden in zit. Met dank aan collega-dichter Karen de Boer die het wilde voorlezen.

In mijn serie beeld-gedichten #Poëzien is dit nr. 11.  Zie voor de hele serie de afspeellijst Poëzien op YouTube.

Ander wit

U zult ontwaken in een ander wit.

Door raadselsneeuw hebt u de weg 

gevonden, uw oude kleren 

uit het zicht geworpen. 

Het plan staat op de rit.

 

Uw meisjesdromen spreekt u 

hardop uit waardoor de nacht 

zich niet meer in u kan vergissen.

U kent het mes waarmee 

moderne monniken

kristallen slijpen als het tegenzit.

 

Maak weer uw ogen breed

en houd ze zachtjes dicht. 

Beluister hoe het vrieshuis 

vreedzaam open klikt. 

Prik dan uw tenen 

in het ochtendlicht.

 

©️ Caroline Wiedenhof 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.