Tijd om te vertrekken?

‘Ik moet vertrekken. Ik zeg u dat ik moet gaan’ roept de 19e-eeuwse gouvernante Jane Eyre in het gelijknamige boek tegen Edward Rochester, haar werkgever en grote liefde. Met alle kracht die ze in zich heeft, scheurt ze zich los en vertrekt. Want vooralsnog staan niet alleen wetten en zeden in de weg van de vervulling van hun liefde, maar ook Jane’s gevoel voor integriteit: zij wenst als gelijke te worden behandeld. In de omstandigheden is dat niet mogelijk en daarom verlaat Jane haar geliefde, waarmee ze ook haar bestaanszekerheid opgeeft.

Jane Eyre spreekt nog steeds tot de verbeelding. Jody Bower laat in het boek ‘Jane Eyre’s Sisters’ zien dat Jane het archetype Aletis vertegenwoordigt, naar het Griekse woord aletheia: waarheid. Ook hoofdpersonen van allerlei moderne verhalen gaan op zoek naar de waarheid moederziel alleen op reis. Denk bijvoorbeeld aan Robyn in Tracks, Liz in Eat Pray Love, Cheryl in Wild en Chris in Into the Wild. Allemaal Aletis-types die op zoek zijn naar het enige dat zij echt bezitten en toch zijn kwijtgeraakt: zichzelf. Longarts Mariska Koster vertelde in 2013 over zo’n proces bij Pauw & Witteman: ‘Toen ik mezelf zag dacht ik: hier is iets niet goed.’ Met zo’n gevoel begint een reis die nergens naar toe lijkt te gaan (eerder ergens vandaan) en waarin op het eerste gezicht geen grootse daden worden verricht. Maar dat is natuurlijk maar schijn: het vergt nogal wat moed om met achterlating van alles in het onbekende te duiken. Zoals in The secret life of Walter Mitty wordt gezegd: ‘Life is about courage and going into the unknown….’. Sommigen, zoals Chris in Into the Wild, bekopen het avontuur met hun leven, maar de Aletis die terugkeert heeft een hervonden eigenwaarde en levenskracht.

Herken je de Aletis in jezelf? Wil je jezelf wel eens los scheuren van werk dat je eigenlijk niet wilt doen, ingesleten familiepatronen, schadelijke gewoonten, een onmogelijke relatie, een plek waar je niet moet zijn? Dan is het heilzaam om Aletisverhalen te leren kennen. Want een Aletis krijgt op haar levensreis steeds beter onder de knie hoe zij haar levenskracht en integriteit kan behouden of terugvinden.