Speels gemak

Laaglandbewoners hebben tijd nodig om hun lichaam aan de bergen te laten wennen. De hoogte, de ijle lucht, het stijgen en dalen, alles is anders dan in de polder. Inlopen is dus verstandig. 

Een trucje dat ik heb bedacht om het inlopen te veraangenamen is mij voor te stellen dat ik in de bergen ben opgegroeid. Niks onwennig, ik loop hier al jaren, huppeldehuppel, zingend ga ik de berg op, ik voel me er net zo thuis als de dame op dit schilderij van Palizzi.

‘Fake it till you make it’ heet dat, bromde een vriend toen ik dat vertelde. Een tactiek die een moeilijke taak of ingewikkelde opdracht lichter en speelser maakt als je er nog niet zo goed in bent. Ja hoor, die presentatie geef ik wel even, dat vloertje leg ik wel zelf, en ik vlieg volgende week wel naar Shenzen om een klant te spreken, waarom niet.

De schilder van de dame op de berg heeft trouwens een verwante tactiek gebruikt: sprezzatura. Het is titel van de tentoonstelling in het Drents museum waar het schilderij te zien is (t/m 3 november 2019). Sprezzatura betekent iets met zwier en speels gemak doen. Je niet laten voorstaan op wat je heel goed kunt. Niet laten blijken hoeveel energie je erin hebt gestopt om een schilderij te maken, of een berg op te komen.

Sprezzatura is tegelijkertijd een manier om anderen niet in verlegenheid te brengen én een mooie tactiek om plezier te houden in zaken die je tot in de puntjes beheerst. En het is ook toepasbaar tijdens bergwandelingen als je eenmaal lekker ingelopen bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.