Hoofd en hart poetsen

De afgelopen week heb ik twee keer een interview met de Brusselse psychotherapeut Tomas d’Ansembourg beluisterd. Omdat het aansloot op een workshop die ik gaf over aandacht voor behoeften van kinderen, maar vooral omdat het zo’n fijn gesprek is.

‘Geweld is de tragische uitdrukking van behoeften in onszelf die onbeantwoord blijven’ zegt d’Ansembourg en daarbij heeft hij het ook over alledaags ‘klein’ geweld.

D’Ansembourg is een optimist en heeft het volste vertrouwen in ons  vermogen om te veranderen. ‘Zestig jaar geleden was het op het platteland waar ik opgroeide nog niet gebruikelijk om dagelijks je tanden te poetsen. Het gevolg was dat mensen hun tanden kwijtraakten. Nu vinden we tanden poetsen de normaalste zaak van de wereld. Die hygiëne kunnen we ook leren betrachten als het om onze geest en ons hart gaat”.

Een dagelijkse schoonmaak van hoofd en hart dus. Door bewust aandacht te geven aan hoe het met je gaat, waardoor je getriggerd, gekwetst, ontroerd bent geraakt en wat emotie bij je oproept. En: wat je nodig hebt, waarmee je geholpen bent.

#pasopdeplaats #aandacht #behoeften #vrede #vervulling

https://decorrespondent.nl/8241/vrede-is-een-techniek-die-je-dagelijks-kunt-beoefenen-zegt-deze-ex-militair/487277226810-0860119e