Geaard vertrouwen

Serie Loopbaanladders afl. 1

In de televisieserie Borgen is Birgitte Nyborg minister-president van Denemarken na een glanzende verkiezingsoverwinning. Zij wordt er door haar minister van Financiën op aangesproken dat zij zich teveel verliest in details van dossiers waarvoor haar ministers verantwoordelijk zijn. ‘Wie is er premier als jij al ons werk doet?’ vraagt hij haar. 

Het is een moeilijke opgave voor hardwerkende mensen om erop te vertrouwen dat het goed komt, zonder te vervallen in onverschilligheid. Elk beroep kent dit probleem. Een schoonmaker die zich laat leiden door ieder pluisje dat voor zijn voeten komt, zal nooit het hele huis schoon krijgen. Maar ook al weet hij dat niet elk pluisje in de prullenbak zal verdwijnen, hij moet zijn best blijven doen. En de manager die heel sterk is in netwerken leunt vaak op een assistent die zijn agenda strak in de hand heeft. Maar zij mag zich niet alleen door die agenda laten leiden, want dan verliest zij haar souplesse.

Voor kwaliteit is controle nodig, voor samenwerking vertrouwen. Maar teveel controle leidt tot kramp, en een onverschillige manier van loslaten – of delegeren – tot onzekerheid, stilstand of broddelwerk.

Een vertrouwensvolle ‘het komt wel goed’ aanpak vraagt dus ook om bijsturing door een nuchterder deel van jezelf. Of van een collega.

Hoe werkt deze balans voor jou? Heeft iets of iemand jou het vertrouwen gegeven dat het leven goed is? Heb je talent voor het ontwerpen en bewaken van procedures en details? Lukt het jezelf wel eens om de controle helemaal los te laten en jezelf te verliezen in een ervaring? Kun je tegelijkertijd intuïtief handelen en jezelf bij (laten) sturen?