De fouten voorbij

‘Dus het is niet erg om een fout te maken’, hoorde ik mezelf deze week zeggen. Want dat is een les die ik kan dromen. De pianojuf, de gymleraar, de coach en alle anderen die ooit probeerden mij iets te leren hebben het gezegd. Iemand gaf me jaren geleden zelfs de opdracht elke dag drie fouten te maken …. Het hielp me goed op weg naar de zelfrelativering die ik toen nodig had.

‘Nou nee, ik bedoel het anders’, antwoordde mijn gesprekspartner. ‘Als wat je doet niet blijkt te werken, dan doe je het de volgende keer anders. Werkt het wel, dan ga je ermee door en wordt het steeds beter.’

Niks fout dus, want waarom zou je een experiment om iets uit te vinden ooit fout noemen? Ricardo Semler doet er nog een schepje bovenop: ‘Het enige dat je zeker weet is dat het anders gaat dan je verwacht. Daarom kan het niet mis gaan’. Luister maar, het duurt 13 seconden.

Veel plezier!