Oma, of een nieuw begin

Zo af en toe komt er een bizar gedicht uit mijn pen. Dit is er eentje.

Het is niet waar gebeurd maar gaat wel over iets wezenlijks. In alle dagelijkse gedoe, irritaties en spanning die je misschien ervaart op kantoor of in familieverband, helpt het je te herinneren hoe onbevangen je als peuter de wereld tegemoet trad.

Daarmee sluit ook een bizar gedicht als dit aan bij de rode draad die door mijn poëzie slingert. Laat ik die maar eens omschrijven als het wonder van het altijd mogelijke nieuwe begin.

Met dank aan Maarten Blaauw die Oma uitkoos om voor te lezen omdat hij van bizarre gedichten houdt.
In de reeks Poëzien is dit nr. 12.

 

De Poëzien afspeellijst vind je hier: Poëzien afspeellijst

Ander wit

Soms voel je aan je water dat een grote verandering op handen is. Je kunt het alleen nog niet goed omschrijven. In het gedicht ‘Ander wit’ probeer ik het toch. 

‘Ik heb gedroomd van sneeuw’ zei een collega terloops en ik verraste haar geloof ik met mijn enthousiaste reactie. Niet alleen omdat sneeuw zo onwaarschijnlijk puur, schoon en stil is, maar ook omdat – gevalletje van beroepsdeformatie – er direct betekenisvolle filmfragmenten met sneeuw in mij opkwamen. Prinses Elsa die zichzelf in Frozen afzondert in haar ijspaleis op een hoge berg. De zoon die in The Ballad of Narayama zijn moeder wegbrengt om haar alleen op de berg in de sneeuw te laten wachten op haar dood. De scène in Dead Poets Society waarin scholier Todd de sneeuw in rent in scherpe rouw over zijn overleden vriend. ‘Laat hem maar’ zegt een van zijn vrienden. Hoe wijs. Laat hem maar even alleen, we wachten op hem.

Sneeuw staat voor de afzondering en eenzaamheid die hoort bij een wezenlijke persoonlijke transformatie. Het nieuwe is nog verborgen, je weet niet precies wat het is. Je voelt in alles dat een grote verandering er onvermijdelijk aan komt, maar je kunt het nog niet onder woorden brengen. 

Toch probeer ik dat in het gedicht ‘Ander wit. Het ontstond tijdens een winterwandeling in Zwitserland. Een sneeuwgedicht, opgedragen aan iedereen die staat voor een grote verandering of er al midden in zit. Met dank aan collega-dichter Karen de Boer die het wilde voorlezen.

In mijn serie beeld-gedichten #Poëzien is dit nr. 11.  Zie voor de hele serie de afspeellijst Poëzien op YouTube.

Ander wit

U zult ontwaken in een ander wit.

Door raadselsneeuw hebt u de weg 

gevonden, uw oude kleren 

uit het zicht geworpen. 

Het plan staat op de rit.

 

Uw meisjesdromen spreekt u 

hardop uit waardoor de nacht 

zich niet meer in u kan vergissen.

U kent het mes waarmee 

moderne monniken

kristallen slijpen als het tegenzit.

 

Maak weer uw ogen breed

en houd ze zachtjes dicht. 

Beluister hoe het vrieshuis 

vreedzaam open klikt. 

Prik dan uw tenen 

in het ochtendlicht.

 

©️ Caroline Wiedenhof 2020

Groot hart

Dit gedicht schreef ik voor alle lieve mensen met een groot en vol hart, die altijd klaar staan, meeleven met alles en iedereen, de wereld op hun schouders nemen, oneindig veel te geven hebben – en zichzelf dan zo makkelijk voorbij lopen. Als ze niet oppassen, wordt hun hart een warboel. Een warhart. 

Een van hen zei na het lezen van dit gedicht: ja, als ik stil ga zitten, kijken en luisteren gebeurt het ook. Mijn hart komt tot rust. En anderen komen vanzelf naar me toe. 

Warhart

De mensen trekken zonder het te weten
duizend draden uit haar hart.
Ze heeft er eigenhandig smileys opgeplakt
en vlaggetjes met ‘hou van mij’.

Nu waait het hard. Straks is ze blij.
Dan schieten draden wortel in de alpenwei.
Daar heft een hoorn een levensliedje aan.
Er vliegen snot en tranen in het rond.

Ergens in het midden zit echt zij.
Ze tracht de kluwen te ontwarren,
maar alle knopen liggen momenteel buiten haar macht. 

Als nu een rode gloed tevoorschijn komt
dan schenkt het volle hart
een portie engelvel en vleugelkracht.

©️ Caroline Wiedenhof 2019

#Poëzien nr. 10 #warhart #warboel #liefde #verbinding

Elke dag een beetje vakantie

Een van de mooie vondsten toen ik ‘voor mezelf begon’ was om mijn innerlijke klok (IK) mijn werkritme te laten bepalen. Sindsdien is het leven een stuk aangenamer geworden. Door een andere dagindeling voel ik me goed en presteer dus ook beter. Ik heb niet eens een wekker nodig, want de IK wekt me op tijd. Ook vertelt ze me trouw wanneer ik pauze moet nemen, in beweging moet komen of voedsel nodig heb. Zo eenvoudig is het. 

Steeds beter luister ik naar haar, thuis en op kantoor. Soms vergeet ik het. Of kan het niet. Dan vergader ik te lang, of heb ik te veel afspraken dicht op elkaar. De IK protesteert tegen zulke overmoed en vraagt om onmiddellijke compensatiemaatregelen in de vorm van buitenlucht, spel, rust of beweging. 

Vroeger kon mijn IK wel bezig blijven met protesteren. Ik had toen vakanties nodig en pas nadat het vermoeide lichaam zich een tijdje in een zalig nietsdoen had gewenteld kwam ze weer in een gezond ritme. Als ik geluk had gebeurde dat zonder ziek te worden. 

Na een van die vakanties schreef ik het gedicht Eiland. De wekker was het water in gegooid, tijd werd niet geschreven. @Elsemiek Meijs haalde het uit de mottenballen en leest het voor. #Poëzien nr 9. #Elkedageenbeetjevakantie

Van A naar B

Een rivier heeft iets duidelijks. Zij ontspringt in de bergen en mondt uit in de zee. Lekker overzichtelijk, met een begin en een eind. 

Maar wacht even, hoezo begin? Ooit liepen wij met onze zoon hoog boven de Tomasee, de officiële oorsprong van de Rijn, te zoeken naar de oorsprong van de oorsprong, omdat het kind ook wel zag dat de Tomasee gevoed werd door een stroom die érgens vandaan moest komen. Tientallen sneeuwveldjes hoger gaven we het op, anders haalden we de bus onderaan de berg niet meer. Dat was dan wel weer duidelijk. 

En hoezo einde in de zee? Dat mag u zelf invullen. 

Hoe het ook zij, het beeld van een rivier met een begin en een eind heeft zijn charme. Ik schreef er het gedicht ‘Rimpeling’ over. @Laura Albeda las het voor.

Hoogmoed en kwetsbaarheid

Hoed je voor hoogmoedige leiders. Het gemak waarmee zij denken het altijd bij het rechte eind te hebben, twee bedrijven wel eventjes te fuseren of een concurrent van de markt te blazen mondt gemakkelijk uit in ellende voor een hoop mensen. Mythen waarschuwen ons terecht: hoogmoed komt voor de val.

Toch bestaat er ook een mooie, milde vorm van hoogmoed. Noem het onbevangenheid, durf, lef, initiatief, of ergens voor gáán terwijl je nog niet zeker weet of je het wel kunt. Je bent optimistisch, positief, toekomstgericht, moedig, opgewekt, dapper, gepassioneerd. Je hebt het gevoel de wereld aan te kunnen. Dat varkentje zal jij wel even wassen.

Maar als de nacht valt neemt het innerlijk het over en kan een mens zich opeens heel kwetsbaar voelen.

Over dat gevoel gaat mijn gedicht Trekkers.

Merle van der Voorde las het voor.

Trekkers

Wel, strooi de bloemetjes maar uit,
laat knikkers rollen van de bunkerwal,
de pannendeksels oorverdovend klateren.
Haal alle paarden met uw blote handen uit de stal.

Wij zijn de trekkers van het toekomstkamp.
Ons lied vangt telkenmale echo’s op
van zeker weten, uit een diepe laag.
Wij brengen hier een ontzagwekkend sterk verhaal. 

Maar ‘s avonds als het kampvuur dooft,
de laatste stem verzinkt in fluister,
de keukendeur op slot gedraaid,

dan sluit der trekkers levensdrift
een vederlicht verbond met onversneden zielepijn.
En niemand weet op dat moment
waar morgenvroeg het deksel zal gebleven zijn.

Licht

Het gedicht Licht maakte ik voor een vriend die op een prachtige manier betekenis geeft aan het leven.
Voorlezer Annette Bruining koos het uit omdat ze er hoop in las.
In de serie #Poëzien is dit nr. 6 (1’19).

Je zag het licht op het toneel,
reikend naar de sterren.
Luidkeels naar de hemel zingend
greep je ze beet. Ze waren veel te heet.

Maar wat is wijs?
Wat doe je met dat lied, die vriend, de pijn,
een lang geleden al geplande reis?
Hoe kom je door een nacht zonder refrein?

Je vond een nieuwe nevelige bron,
doorschijnend als een februariblos,
zachtmoedig licht verspreidend in je jonge huis. 

Het is er nooit te klein.
Je kunt er altijd zingen.
Altijd spreken. Anders zijn.

©️ Caroline Wiedenhof 2019

(Niet meer) lijden voor een idee

Mijn grootouders gingen elke zomer naar de bergen. Opa wandelde, maar oma, die slecht ter been was, nam de lift omhoog en samen genoten ze boven in een bergrestaurant van het uitzicht. Toen oma in een zomer vijfenzeventig werd, besloot de familie haar als verrassing een bezoek te brengen. Een feest dat bekroond werd met een mooie wandeling naar het bergrestaurant voor een ijsje. Een van de tantes beklom de alp op gladde goudkleurige sandaaltjes. Ze was bereid op deze feestelijke dag te lijden voor het idee van vrouwelijke elegantie. Met veel moeite haalde ze het restaurant, maar naar beneden zat er echt niet in. Gelukkig bood de lift uitkomst.

Schoenen waar je niet op kunt lopen zijn een wijdverbreid cultureel fenomeen, waarbij met name de vrouwelijke helft van de wereldbevolking gebukt gaat onder een idee van schoonheid dat hen aan het wankelen brengt. De antieke Chinese gewoonte om voetjes van rijke dames zo strak in te binden dat ze klein en mooi bleven veroordelen we nu collectief. Ha ha, wat een mallerds. Maar hoe zouden toekomstige generaties kijken naar onze vreemde gewoonte om voeten in een schoen met zeer hoge hak te proppen, waardoor vrouwen de hele dag op hun tenen lopen, met alle gevolgen van dien voor voeten, enkels, knieën, heupen, rug, organen, ademhaling, nek en brein? Kan het nog maller?

In de geestige en confronterende TED lezing https://www.youtube.com/watch?v=Rs4yE0BrZVE&t=2s over ‘body conscious design’ vraagt de Italiaanse arts Jader Tolja zich dat af. Met een hilarische reeks plaatjes laat hij zien hoe het basisontwerp van de schoen haaks staat op de natuurlijke vorm van de voet. Daar moet ellende van komen.

Tolja geeft ook mooie voorbeelden van ontwerp-missers uit andere hoek, zoals kantoor-architecten die geen rekening houden met ons lichamelijke en geestelijke gestel. Een loopbrug met een doorzichtige vloer, heel fraai, maar in ons brein wortelt zich doodsangst. Mensen die in moderne gebouwen werken kunnen andere voorbeelden zo uit hun mouw schudden.

Overigens kan een gerucht over een fout ontwerp ook grote en soms onverwachte gevolgen hebben. Zo heeft het kantoor waar ik nogal wat uurtjes doorbreng mij definitief bevrijd van elegante maar ongemakkelijke schoenen. Dat ging zo. Voor we het gebouw in trokken ging het gerucht dat de fietsenkelder te klein was (dat blijkt overigens mee te vallen mits je bereid bent je fiets op een hoog rek te plaatsen, maar dat wist ik toen nog niet). Afgeschrikt door deze verhalen besloot ik de fiets thuis te laten en te gaan lopen. Een heerlijke stadswandeling van een kleine vier kilometer, waar ik voor ik het wist aan verknocht raakte.

Maar het dragen van de dagelijkse benodigdheden (computer, snoeren, telefoon, pen, notitieboek, portemonnee, brood, water) én ‘kantoorschoenen’’ op mijn rug bleek een te zware last. En zo kwam ik twee jaar geleden tot het besluit definitief afscheid te nemen van schoenen-waar-je-niet-op-kunt-lopen. 

Hoe haalbaar is mijn droom dat iedereen op kantoor met me mee gaat doen? Maar laat ik voor mezelf spreken. Ik sta en loop nu elke dag heerlijk.

Zo simpel en mooi kan het leven zijn.

 

Sacrum

Ik denk dat ik in dit gedicht Sacrum uit 2012 vooral hoop heb proberen te vatten. Dat er altijd weer een nieuw begin komt, wat Hannah Arendt ‘nataliteit’ noemt, of het wonder dat de wereld redt van de ondergang.

Met veel dank aan @Miguette Jadoul die het wilde voorlezen (0’59).